Auteursrecht en Facebook

Als iemand via Facebook inbreuk maakt op het auteursrecht, kun je dit rapporteren aan Facebook door een speciaal formulier in te vullen. Als het om een particulier gaat, zullen wij dit zelf ook doen om ons auteursrecht te beschermen. Betreft het echter een bedrijf of instelling, dan dragen wij de zaak over aan nl.legal.

Het is in principe niet toegestaan om werken van anderen, zoals teksten, foto’s, video’s, kunstwerken, gebruiksaanwijzingen, brochures en ander promotiemateriaal, sieraden, tekeningen, schaalmodellen, bouwwerken, apps en software, te posten zonder toestemming van de maker of auteur.

Facebook heeft het recht om berichten die inbreuk maken op het auteursrecht van anderen te verwijderen. Als je herhaaldelijk inbreuk maakt, kan Facebook zelfs je account deactiveren.

Als je van mening bent dat het verwijderen van je bericht of account onterecht is, kun je bezwaar maken bij Facebook. Wanneer je inbreuk maakt op het auteursrecht van iemand anders, ongeacht of dit via Facebook gebeurt, kun je in het ergste geval worden vervolgd in de rechtbank.

Wees dus zorgvuldig met wat je online plaatst!

Het is niet toegestaan om foto’s van het internet te downloaden en opnieuw te posten. Dit geldt ook voor het downloaden, bewerken en opnieuw plaatsen van beelden.

Wat wel is toegestaan, is het delen van berichten via de functies van het platform zelf. Bijvoorbeeld het delen van een nieuwsbericht via de link van de betreffende pagina of website, of het delen van YouTube-video’s via de link van YouTube zelf.

Copyright Foto Miché