Blaskowitzbunker Hilversum

HILVERSUM – Voormalige militaire commandobunker, bijgenaamd ‘Blaskowitzbunker’, aan de Rossinilaan in 1943 gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter voor de sinds 1942 in het noordwestelijke villagebied van Hilversum ingekwartierde staf van de “Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlande”, General der Flieger Christiansen. Deze was verantwoordelijk voor bemensing van het Nederlandse deel van de Atlantikwall, de kustverdedigingslinie aangelegd tussen Noord Noorwegen en Zuid Frankrijk. De bunker is van het type Sonderkonstruktion, naar voorschriften uit Berlijn ontworpen door de plaatselijke Bauabteilung in Hilversum, genummerd 7503/Sk en 7504/Sk en gaf plaats aan 100 tot 120 militairen. Vanaf 1952 tot in de jaren negentig van de twintigste eeuw was de bunker in gebruik bij de Koninklijke Landmacht (Van Helsdingenkazerne). Inmiddels staat de bunker al jaren leeg.